Isırganlı Börek (Çalkama)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bu Böreği geçmişte Cunda Adasında yaşarken Girit mübadili bir komşum pişirmişti, çok lezizdi. Ancak tarifi soramamıştım, kaz yıldır aklımdaydı. Birkaç gün önce Ayvalık Yemekleri isimli gruba yazdım ve oradan sağolsun Hülya Yorulmaz hanım bu leziz Girit böreğinin tarifini verdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum yeniden.
Ben böreği yaparken bir iki minik ekleme yaptım. Bu yüzden sizlere  benim yaptığım versiyonu

Malzemeler:
250 g. ıspanak
1/2 demet ısırgan otu
5 dal yeşil soğan
250 gr. kahvaltılık taze lor
Birkaç yaprak Maydanoz, Taze Nane ve dereotu
1 su bardağı un
½ su bardağı Bafa Zeytinyağı
½ çay bardağı limon suyu
Su
Tuz
Karabiber
Pul Biber
Yapılışı:
Ispanak ve ısırgan otunu iyice yıkadıktan sonra, gelişigüzel doğrayıp, çukur bir kaba koyun. Soğanları yeşilliklere ekleyin.
Tuz ve karabiberi de ilave ederek, iyice yoğurun.
Başka bir derin kaba unu koyun, ortasında havuz oluşturun.
Açtığınız bu çukura, limon suyu ve tuzu ekleyin. Azar azar, su ilave ederek pütürsüz bir karışım elde edene kadar çırpın. Fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın, hazırladığınız unlu karışımın bir kısmını ince bir tabaka oluşturacak şekilde fırın kabına yayın. Zeytinyağının yarısı ile kalan karışımı, yeşilliklerin üzerine dökün ve karıştırın. Hepsini fırın kabına aktarın. Son olarak bu karışımın üzerinde zeytinyağı gezdirin. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 40–50 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız çalkamayı 7-8 dakika bekletin ve öyle servis yapın.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>