Ninelerimizin Mutfağından 2 (Sembüsek)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hem çay saatlerinde hem kahvaltıda rahatça sunabileceğiniz çok lezzetli bir börek tarifi. Özellikle sevgili rahmetli anneannemin çok sık yaptığı SEMBUSEK… İki-üç farklı iç ile hazırlardı. Ispanaklı, ıspanaklı tahinli ve peynirli… Ben sadece geleneksel iki versiyonu yaptım; ıspanaklı ve ıspanaklı tahinli. Evet daha fazla uzatmayalım buyrun tarife…

SEMBUSEK (Hatay Mutfağından)
Malzemeler
Hamur için:
2,5 Bardak Un
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket toz maya
1 Su bardağı ılık su
İçi:
1/2 kg ıspanak
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/4 demet taze nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 çay bardağı tahin
2 yemek kaşığı Bafa Zeytinyağı
Üzeri İçin:
2 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörekotu
1 kahve fincanı Bafa ZeytinyağıHazırlanışı:
Derin bir kapta un, su, maya, tuz, yoğurt ve oda sıcaklığında tereyağını elinizie yapışmayan bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. Gerekli görürseniz un ya da su ekelyebilirsiniz az az… Daha sonra hamuru temiz bir bez ile örterek oda sıcaklığında 45 dakika mayalanmasını bekleyin.

Öte yandan içi hazırlamak için soğanı ayıklayın ve ince kübik şekilde doğrayın. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyapını ekleyin ve soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşen soğanlarınız üzerine salçanızı ekleyin ve karıştırın.Üzerine yıkayıp ayıkladığınız ve doğradığınız ıspanakları, taze naneyi ekleyin ve baharatları ile tuzunu da ekleyerek karıştırarak kavurun. Ispanakların renkleri de değişmeye başladığında ocağı söndürün. Malzemenin yarısını ayırın ve tahin ile karıştırın.
Mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak un yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Çok aşırı ince olmaması gerekiyor bvuna dikkat edin. Açtığınız hamurun içine sadece ıspanaklı iç ekleyin ve D şeklinde kapatarak kenarlarını çatal yardımı ile şekillendirin. Yine aynı şekilde açtığınız yuvarlak hamurunuza tahinli iç koyduğunuz zaman üç kenarı ortada birleştirerek kapatın ve üçgen şekli verin. Bu şekilde tüm hamur bitinceye kadar böreklerinizi hazırlayın ve fırın tepsisinede yağlı kağıt üzerine yerleştirerek üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam ve çörekotu ile süsleyerek 170 derece fıında her iki yüzeyi pembelşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz kahve fincanındaki zeytinyağını bir fırça yardımı ile börekleriniz üzerine sürerek daha yumuşak olmasını sağlayın. Sıcak ya da ılık tüketmenizi öneririm ancak soğuk ta yenebilir… Afiyet olsun…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>